Salı, Ocak 17, 2006

Ayvalı - Kuş Üzümlü Kek


Daha önceden sürekli yaptığım, test edilmiş onaylanmış bir ayvalı kek tarifim vardı. Ama evdeki kısıtlı sayıdaki yumurtaları göz önüne alınca Lezzet'in Mart 2003 sayısındaki tarifi denemeye karar verdim.

Malzemeler :

  • 2,5 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı ayva reçeli
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1,5 su bardağı toz şeker ( reçel de eklediğimiz için bence 1 ölçü yeterli olur)
  • 1 büyük ayva
  • 1 su bardağı süt
  • 50 gr margarin
  • 1 çay kaşığı yenibahar ve tarçın karışımı
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı :

Kuş üzümlerini yıkayıp şişmeleri için ıslatın. Şeker, süt ve reçeli derip bir kapta şeker eriyinceye kadar çırpın. Karışıma sırayla yumurta, kabartma tozu, tarçın, yenibahar, tarçın ve unu ekleyip karıştırın. Kuş üzümlerinin suyunu süzüp karışıma ekleyin.

Ayvaları soyup çekirdeklerini temizledikten sonra dilimleyin. Tabanı yağlanmış kek kalıbına ayva dilimlerini dizin. Üzerine kek karışımını dökün. Margarini küçük küçük kesip hamurun üzerine serpiştirin. (Normalde keklerde de zeytinyağı kullanırım, ama bu tarifi ilk kez denediğim için margarin kullandım. )

Önceden 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 35 dakika pişiriyoruz. Servis tabağına keki ters çevirip üzerine pudra şekeri serptiğimiz de kekimiz hazır. Keki kolay ters çevirebilmek için kek kalıbının dibine yağlı kağıt ya da folyo koyabilirsiniz.

Eşim şöyle güzelinden bir çay demledi, birer dilimi hemen afiyetle yedik. Tüm keki iki kişi bitiremeyeceğimiz için kekin büyük bir kısmını işyerine götüreceğim, sabah bizim bölümde bayram var :)

Afiyet şeker olsun

10 yorum:

Banu Ucak dedi ki...

Ellerine sağlık Nurdan eminim kekin çok nefis olmuştur. Ben de keklere reçel eklemeye bayılırım bu arada :) Aroması çok güzeş oluyor hatta meyvenin kendisinden daha çok lezzet veriyor...

NAZLICA dedi ki...

Nurdan neler olmuş senin blogda, ne güzel bir etkinlik ve dayanışma. Hepsi ayrı ayrı denemeye değer tarifler. Ben niyeyse ayva ile hep tatlıları yakıştırırım. Kekin çok lezzetli gözüküyor. Ellerine sağlık, epey yorulmuşsun besbelli ama değmiş. Sevgiler

Tuhfe dedi ki...

Ellerine saglik Nurdan. Cok lezzetli olmustur mutlaka. Ayva degisik bir tat ve nefis bir kokusu vermistir. Arkadaslarin da cok sevmislerdir eminim.

Sevgiler.

incikboncuk dedi ki...

yorumlarınız için teşekkürler. fırsatınız olursa denemenizi öneririm, yenibahar çok hoş bir aroma katmış

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık Nurdan Hanım harika tarifler var burda çok güzel bir etkinlik olmuş acaba sizin tadı onaylanmış ayvalı kek tarifinizide alabilirmiyiz.Birde Yenibaharı nerede bulabilirim
Şimdiden Çok teşekkürler
Sağlıklı ve huzurlu günler....

Adsız dedi ki...

kuş üzümü yerine normal kuru üzüm koysak da olabilir bence ne dersin adaşım? ellerine sağlık çok lezzetli bir tarif bence

incikboncuk dedi ki...

kuru üzüm olabilir, bence kuş üzümü daha çok yakışır. hatta biraz ince çekilmiş ceviz bile olabilir.

incikboncuk dedi ki...

Sevgili Hasibe,
şu kuş gribi olayını atlatalım, en kısa zamanda eski tarifi de yapacağım. Ama bu kek de çok beğenildi, denemek istersen aklında olsun.

Sibel dedi ki...

Sevgili Nurdan, bu etkinliğe katılamadığım için üzgünüm, çok hoş bir etkinlik olmuş senin başarılı ev sahibeliğinde. Ayrıca kekini denemek istiyorum ilk fırsatta. Ellerine sağlık ve emeklerin için teşekkürler!

Adsız dedi ki...

Nurdan Hanım Merhabalar,
Cevabınız için cok teşekkür ederim sitenizi büyük bir zevkle takip ediyorum.En yakın zamanda öncelikle bu kekinizi deneyeceğim ama sonrasında da sizin kek tarifinizide bekliyorum....

Hasibe,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...